Praksiskandidat på nett.
Har du erfaring fra et yrke, men er ufaglært? Da kan du bli praksiskandidat og få fagbrev uten å være elev eller lærling. Hos oss kan du studere når det passer deg og være praksiskandidat mens du er i jobb. Du kan begynne når du vil – uansett hvor du bor.
Våre nettkurs forbereder deg til teorieksamen for praksiskandidater som ønsker fagbrev som:
- helsefagarbeider
- logistikkoperatør
- service- og administrasjonsmedarbeider
- yrkessjåfør – godstransport
Disse studiene kommer i 2024/2025:
- aktivitør (sommer 2025)
- byggdrifter (ultimo 2024)
- kokk (høst 2024)
- reiselivsmedarbeider (høst 2024)
Opptakskrav til nettstudiene:
Generelle opptakskrav: fullført grunnskole eller tilsvarende opplæring. Minoritetsspråklige må minst ha lese- og skriveferdigheter i norsk på nivå med norsk B1. I tillegg bør du ha 2- 3 år relevant arbeidserfaring.
Ja takk. Send meg mer informasjon om praksiskandidatstudiene
Veien til fagbrev som praksiskandidat
En praksiskandidat som ønsker å avlegge fagprøve, må ha bestått yrkesteoretisk eksamen i programfagene som beskrevet i læreplanene fra Utdanningsdirektoratet.
Ordningen for praksiskandidater er rettet mot voksne som vil dokumentere kompetanse ved å avlegge fagprøve utenom et ordinært læreforhold. Voksne har denne muligheten med hjemmel i § 3-5 i Opplæringsloven.
Utgangspunktet er at praksiskandidaten har tilstrekkelig og allsidig praksis (jobb) i faget. Det er ikke krav til noen formell utdannelse eller videregående skole.
Eksamen som praksiskandidat
Eksamen for praksiskandidater er tverrfaglig og basert på programfagene i læreplanen for i faget.
Det er ikke mulig å få godkjent fag i Vg3 i yrkesfaglige utdanningsprogram gjennom en vurdering av realkompetansen som sluttvurdering. Alle må gjennom en fem timers lokalt gitt skriftlig teorieksamen.
Eksamen skal prøve i hvilken grad du som praksiskandidat har nådd kompetansemålene som er fastsatt i den læreplanen for opplæring i bedrift som praksiskandidaten tar sikte på å ta fagprøve i.
Teorieksamen må være bestått før oppmelding til den praktiske prøven.
Praksis
Praksiskandidater må dokumentere 25 % lenger praksis enn fagets læretid. De fleste fag har en læretid på 4 år (to år i skole og to år i bedrift), og det må derfor dokumenteres 5 års praksis for å melde seg opp til praktisk prøve. Relevant jobb (praksis) godskrives som praksis. Praksis skal dekke de vesentligste delene av læreplanen og må dokumenteres med attester. Attestene må være spesifiserte slik at de danner grunnlag for vurdering i forhold til den aktuelle læreplanen. Relevant skolegang kan gi fradrag i praksistid.
UDIR har utarbeidet generelle krav til praksis. De skriver blant annet at «Relevant videregående opplæring (Vg1, Vg2, Vg3) gir godskriving i samsvar med bestemmelser i forskrift til opplæringsloven.» Se mer i opplæringsforskrifta §6-5 – §6-12.
Du kan opparbeide deg praksis (jobb) mens du tar utdanning.
Fagopplæringskontoret vurderer og godkjenner praksis ved oppmelding til den praktiske delen av fagprøven. Orienter deg gjerne allerede fra starten om hvor mye praksis du trenger og får godkjent!
Les mer om praksiskandidatordningen på sidene til Utdanningsdirektoratet.
Ja takk. Send meg mer informasjon om praksiskandidatstudiene
Oppmelding til teorieksamen
Du melder deg opp til teorieksamen på https://privatist.inschool.visma.no Privatisteksamen arrangeres vanligvis to ganger pr år, i november og i mai/juni. Se mer informasjon om eksamen og eksamensdatoer på denne siden.
Oppmeldingsfristene er vanligvis 1. – 15. september for eksamener i høstsemesteret og 5. januar – 1. februar for eksamener i vårsemesteret.
Hjelpemidler under teorieksamen
UDIR opplyser om dette: Alle hjelpemiddel er tillatne under eksamen, bortsett frå Internett og andre verktøy som kan brukast til kommunikasjon.
Sjølv om alle hjelpemiddel er tillatne til eksamen, er det nokre hjelpemiddel som er meir relevante for kandidatane å ta med seg enn andre. Dette kan variere frå kandidat til kandidat, og er avhengig av kva dei er vande til å bruke. Det er kandidatane sjølve som finn fram til kva for hjelpemiddel dei meiner kan vere nyttige. Les mer på: http://www.udir.no/eksamen-og-prover/eksamen/yrkesfag-rettleiing-skriftleg-eksamen/
Oppmelding til praktisk fagprøve
Når du har bestått den teoretiske praksiskandidateksamenen, og har fått godkjent tilstrekkelig arbeidspraksis, kan du melde deg opp til den praktiske prøven. Påmelding til praktisk fagprøve gjør du til fylkeskommunen din:
Fylkeskommunenes informasjon til praksiskandidater:
- Agder: Praksiskandidat
- Akershus: Praksiskandidat
- Buskerud: Praksiskandidat
- Finnmark: Praksiskandidat
- Innlandet: Praksiskandidat
- Møre og Romsdal: Praksiskandidat
- Nordland: Praksiskandidat
- Oslo: Slik tar du fagbrev som praksiskandidat
- Rogaland: Praksiskandidat
- Troms: Praksiskandidat
- Trøndelag: Praksiskandidat
- Telemark: Praksiskandidat
- Vestfold: Praksiskandidat
- Vestland: Fagbrev som praksiskandidat
- Østfold: Praksiskandidat
Du kan søke om lån og stipend fra Lånekassen når du er student ved NooA videregående skole.