Moodle moods
Moodle – NooAs læringsplattform
Måten vi skriver NooA på – er påvirket av Google og Moodle. Jeg var nemlig aldri i tvil, Moodle måtte bli NooAs læringsplattform på grunn av funksjonaliteten, utbredelsen, delingskulturen og lommeboken. Det har jeg ikke angret på.
Nå vurderer mange norske utdanningsinstitusjoner å bytte læringsplattform, antakelig til sterk bekymring for de dominerende leverandørene i Norge. Derfor bruker jeg en stemningsfull sommerkveld til å følge opp mitt blogginlegg om læringsplattformer og dele noen tanker om Moodle.
Av Morten Flate Paulsen
På Moodle Statistics står det 31.07.15 at de har 49,222 registrerte installasjoner i 214 land med tilsammen 6,088,879 kurs og 56,935,382 brukere. De har dermed kommet svært langt siden Martin Dougiamas utviklet og lanserte den første versjonen av Moodle i 2001. To år senere startet han selskapet Moodle Pty Ltd som han fremdeles leder fra Perth i Australia. Som bildet viser, hadde jeg gleden av å treffe ham i mars 2015 da jeg holdt foredrag om NooAs erfaringer på Moodlemoot Scandinavia i Malmø.
Jeg har brukt Moodle som lærer for nettstudenter ved både Athabasca University i Canada og Universidade Aberta i Portugal. Kompetanse som systemadministrator fikk jeg ved å laste ned og drifte Moodle på en lokal PC. Gjennom mitt engasjement i EDEN snakket jeg med mange ansatte ved ledende nettskoler og åpne universiteter som bruker Moodle. Blant de mest prominente i Europa er Open University i England og Universita Oberta de Catalunya i Spania. I Skandinavia bruker for eksempel Copenhagen Business School og Stockholms universitet denne plattformen.
eFaktor
Alf Martin Johnsen, som jeg kjenner fra e-læringens barndom, bygget gradvis opp et svært kompetent Moodle-miljø i eFaktor på Lillehammer. Jeg liker å tro at jeg pushet ham til å få eFaktor sertifisert som Moodle Partner da vi begge tok Moodle Course Creator Certificate (se bildet) på nett fra New Zealand. Selskapet er nå en av 66 selskaper i verden som kan smykke seg med betegnelsen sertifiserte Moodle partnere – mot at de betaler en andel av omsetningen til Moodle Pty Ltd. Som kunde kan man altså velge mellom mange konkurrerende leverandører, man er ikke avhengig av bare en kommersiell leverandør.
Delingskultur i Moodle
Moodle baserer seg på åpen kildekode og er dermed gratis å installere. Men, om man trenger hjelp til å drifte, tilpasse eller videreutvikle plattformen, er det trygt å vite at man kan shoppe disse tjenestene både fra sertifiserte partnere og andre kompetente miljøer. NooA valgte naturlig nok eFaktor, og ved hjelp av dem kom Campus NooA på lufta – eller rettere sagt i skyen – på kort tid og med minimale kostnader.
Delingskultur og åpen kildekode har alltid tiltalt meg. Ingen steder har jeg opplevd det så sterkt som i Moodle-nettverket. Plattformen er godt dokumentert og demonstrert på nettet, så jeg hadde ingen problemer med å skaffe meg kunnskapen jeg trengte. Etterhvert oppdaget jeg et imponerende nettverk av utviklere og brukere som villig deler av sin kunnskap og erfaring. Dette har for eksempel gjort det mulig å ta i bruk 200 forskjellige språkpakker – en viktig faktor for NooA som vil levere kurs på flere språk i et internasjonalt marked.
Moodle er et stort system med massevis av muligheter som gjør det mulig å legge til rette for fleksible nettstudier. Hovedkontoret har kontroll med kjernen som oppgraderes to ganger i året. På denne måten har de greid å holde godt tritt med utviklingen i markedet. De er for eksempel fullt på høyde når det gjelder dynamiske nettsider og open badges. Det er faktisk mulig å påvirke utviklingsarbeidet fra Norge. Dessuten finnes det et stort utvalg av tilleggsmoduler som kan installeres om du vil. Har du spesielle behov, er det også mange utviklere i lavkostland som kan hjelpe deg.
Jeg har fulgt med på flere MOOCer og har hatt stor nytte av å delta på Moodlemoot (Moodles brukerkonferanser) i flere land. Det ser også ut til at systemet er på fremmarsj i Norge. eFaktor ble hedret som Gaselle-bedrift i 2014, referanselisten vokser og Moodle lister 111 registrerte installasjoner i Norge. Dette tyder på at systemet vil ha en sterk posisjon både i Norge og internasjonalt også i fremtiden.
Om du ønsker å lære mer i en MOOC, kan du sjekke den offisielle Moodle MOOC siden.
Lag din egen bruker for å logge deg på Campus NooA og motta nyheter om våre nettstudier:
Gode tilbud på nettkurs