Aktivitørfaget.
Aktivitørfaget er et nettstudium for deg som har relevant erfaring og vil ta fagbrev som praksiskandidat. Du kan arbeide og opparbeide praksis mens du studerer.
Studiet revideres og kommer i ny utgave sommeren 2025.Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
Aktivitører må ha evne til å komme i kontakt med og bry seg om ulike typer mennesker, være kreative og ansvarsbevisste. De må også ha evne til finne gode løsninger på praktiske utfordringer.
Aktivitøren jobber selvstendig eller sammen med andre for å tilrettelegge for både fysiske og sosiale tilbud til ulike brukergrupper, slik at de kan oppleve mestring, mening og innhold i hverdagen. Sentrale arbeidsområder som listes opp på vilbli.no er:
- å vurdere funksjonsevnen, behovene og interessene til brukerne
- å tilrettelegge og planlegge for sosiale, fysiske og kulturelle aktiviteter basert på forutsetningene til den enkelte bruker
- å motivere og veilede brukeren i ulike aktiviteter ved å bruke både verbale og visuelle kommunikasjonsmetoder
- å planlegge og koordinere aktivitetsarbeidet sammen med brukere, pårørende og samarbeidspartnere
- å planlegge nye aktiviteter ut fra funksjonsendringer hos brukeren
- å kvalitetssikre arbeidet i tråd med regelverk og målene og verdisynet til virksomheten
Ønsker du å arbeide som aktivitør?
Aktivitører kan få jobb i både private og offentlige virksomheter. De arbeider i boliger, dagsentre, arbeidssentre for eldre og funksjonshemmede, barnehager, SFO, skoler og institusjoner for rusmisbrukere.
Praksiskandidat i aktivitørfaget
En praksiskandidat som ønsker å avlegge fagprøve, må opparbeide fem års relevant yrkeserfaring og bestå yrkesteoretisk teorieksamen som beskrevet i læreplanene fra Utdanningsdirektoratet.
Ordningen for praksiskandidater er rettet mot voksne som vil dokumentere kompetanse ved å avlegge fagprøve utenom et ordinært læreforhold. Voksne har denne muligheten med hjemmel i § 3-5 i Opplæringsloven.
Utgangspunktet er at praksiskandidaten har tilstrekkelig og allsidig praksis i faget. Det er ikke krav til noen formell utdannelse eller videregående skole.
Kursene i aktivitørfaget
Det nye studiet vil bestå av de tre kursene Aktivisering og mestring, Aktivitetsledelse og administrasjon og Kvalitetssikring etikk og teknologi. Til sammen dekker de teorien i Aktivitørfaget VG3 etter læreplankode AKT03-03.
Du kan melde deg på kurspakken med alle kurs, eller et og et kurs av gangen. Du kan starte når du vil og får tilgang til kursene i 365 dager fra den dagen du melder deg på. Om du trenger det, kan du forlenge tilgangstiden.
[/section]
Aktivitørfaget på NooA er godkjent for studielån og stipend i Lånekassen. Kursene tilsvarer til sammen 477 studietimer.
Les mer om finansiering av nettstudier.
Kurspakken koster kr. 17 900. Kontakt skolen for påmelding.
Hvis du er medlem av Fagforbundet kan du også søke om stipend for å delta. Andre fagforeninger kan også ha stipendordninger. Sjekk hjemmesidene eller ta kontakt med din fagforening for mer informasjon.
Eksamen i aktivitørfaget
Det er skriftlig, tverrfaglig eksamen (AKT3103) på 5 timer. Du må selv melde deg opp til eksamen som privatist. Privatisteksamen arrangeres normalt to ganger i året ved videregående skoler. Les mer på våre eksamenssider.